Alle Recepten

Wildplukken – genieten van wat de natuur te bieden heeft… of toch niet?

Wildplukken

Wildplukken – geloof dat iedereen wel eens een besje hier of daar langs de weg geplukt en opgegeten heeft. Juist nu hangen struiken vol lekkere bessen, binnenkort staan de bossen weer vol met allerlei heerlijke (eetbare) paddenstoelen. Nu heb ik paddenstoelen nog nooit zelf geplukt. Ik zou namelijk de meeste eetbare en niet eetbare paddenstoelen in het wild echt niet van elkaar kunnen onderscheiden. De meest bekende natuurlijk wel, maar ik zou veel te bang zijn om toch net een verkeerde paddenstoel te plukken en dan hartstikke ziek te worden.

Maar fruit wel, bijvoorbeeld bramen of bosbessen. Juist nu is het perfecte seizoen daarvoor. Tijdens onze vakantie in de Eifel zijn we tijdens wandelingen ook struiken vol heerlijk sappige bramen tegengekomen. We konden het natuurlijk niet laten om er een paar van te plukken. Zó lekker! Maar mag dat wel? Zomaar ergens bessen en ander fruit plukken? Of paddenstoelen in het bos? Ik kon het niet helpen om toch een beetje om me heen te kijken toen we die bessen aan het plukken waren.

Fresh Blackberries

Mag dat wel?

Eenmaal thuis ben ik toch eens even gaan zoeken naar de wetten omtrent het wildplukken. Onlangs heeft er in Nederland in o.a. de Telegraaf een artikel gestaan over fikse boetes voor wildplukken. En die boetes kunnen flink oplopen, namelijk tot € 4100,- of zelfs gevangenisstraf. Daar schrok ik toch best een beetje van. Nu wordt er wel gezegd dat een beetje plukken, dus voor eigengebruik en zeker niet meer dan een klein bakje, meestal door de vingers wordt gezien. Maar ja, je zal maar een boswachter treffen die het daar niet mee eens is en je flink op de bon slingert.

Ik begrijp het op zich wel van één kant. Het verbod op wildplukken is o.a. nodig om ervoor te zorgen dat struiken en gewassen niet leeggeroofd worden. De bessen zijn voedsel voor allerlei dieren. Als alles kaalgeplukt wordt, is er niets meer voor de dieren over. Ook moet het niet zo zijn dat iemand gratis zijn zakken vult door fruit of ander door wildpluk verkregen voedsel te verkopen. Van de andere kant denk ik wel dat, als je voorzichtig te werk gaat en niets kapot maakt en ook maar een paar besjes plukt voor onmiddellijke consumptie, je niets of niemand kwaad doet.

Fresh Blackberries

Duitsland

Sterker nog, soms is het juist nodig om rijpe vruchten te plukken. Omdat we in Duitsland op vakantie waren en we daar dus die bramen hebben geplukt, ben ik ook even gaan kijken wat daar nu de wetten en regels zijn. Daar geldt over het algemeen dat je niet mag plukken van andermans grond, of dat nu een tuin of een akker is. Nogal wiedes, lijkt me. Dat is gewoon diefstal. Ook als de takken buiten de omheining hangen. Afblijven dus. In Duitsland geldt de regel, dat wanneer iets niet agrarisch is aangebouwd of is gecultiveerd, je in kleine hoeveelheden en voor eigen gebruik mag plukken.

Waar je alleen op moet letten, is dat de planten niet beschermd zijn of in een beschermd natuurgebied staan. Daarnaast publiceren sommige gemeenten zelfs lijsten waar je in de stad/gemeente ‘ongebruikte’ fruitbomen en struiken kan vinden, waar je gewoon mag gaan plukken. Zo wordt voorkomen dat fruit en dergelijke onnodig gaat wegrotten en uiteindelijk weggegooid wordt. Er zijn zelfs websites (o.a. mundraub.org), waar je door heel Duitsland plaatsen kan vinden waar je legaal (voor eigen gebruik) mag oogsten.

België

Tot slot ook nog naar de wetten en regels in België gezocht. Helaas kon ik daar niet zo gauw een eenduidig antwoord vinden. Wildplukken is over het algemeen op de meeste plaatsen verboden, sowieso van privé of provinciale eigendommen en natuurgebieden. Denk dat veel ook van de ene of de andere boswachter afhangt die je tegenkomt. Vaak mag je niet eens een steen of stok uit een bos meenemen. Wat dan weer haaks op het verbod op wildplukken staat, is dat op de website van het Agentschap Natuur & Bos een ‘Wildpluk Jaaropleiding‘ aangeboden wordt. Nou, ik snap het dan ook niet meer.

Blackberry Bush

Kortom, als je een paar besjes ergens plukt en lekker opsmikkelt, zal daar (waarschijnlijk) niemand over vallen. Wil je zeker zijn dat je geen fout begaat of zelfs iets onwettigs doet, vraag dan bij de desbetreffende gemeente na wat wel en wat niet mag. Better safe than sorry!

Bedankt voor het lezen 🙂

8 Comments

 • Reply

  Kreanimo

  augustus 15, 2017

  Ik moest een beetje lachen met dat je geen eenduidig antwoord kon vinden van de wetten van België…. zoooooo typisch.
  Goed artikel.

  • Reply

   Nicole

   augustus 15, 2017

   Dank je! Ja, typisch hé 😉

 • Reply

  nicole orriens

  augustus 15, 2017

  Wij hebben het geluk dat we in het buitengebied wonen en zelf bramen en dergelijke hebben.

  • Reply

   Nicole

   augustus 15, 2017

   Oh, heerlijk! Ben niet zo’n tuinder, anders zou ik er zelf misschien een paar planten. Zou ook nu niet weten waar bij ons in de tuin een goede plek zou zijn.

 • Reply

  Sweethandlettering

  augustus 15, 2017

  Ha! Wat grappig zeg. Op het moment ben ik in Luxemburg en wij hebben ook van die lekkere vruchtjes geplukt. Niet nagedacht of het wel mag. Enfin…ze waren heerlijk!

  • Reply

   Nicole

   augustus 16, 2017

   Ze zijn nu ook zo lekker! Fijne vakantie nog in Luxemburg 🙂

 • Reply

  Sophie

  augustus 22, 2017

  Ik pluk ze ook wel eens, maar dan in kleine hoeveelheden voor eigen gebruik. Het is zo lekker om er iets mee te bakken of om ze door de yoghurt te doen. Regelmatig zie ik dan anderen die hele emmers vol plukken en ik begrijp goed dat daar wel tegen op treden.

  • Reply

   Nicole

   augustus 22, 2017

   Inderdaad. Ik had er nooit zo bij stilgestaan en schrok van de boete die erop kan staan. En als je goed nadenkt, is het ook wel logisch. En niemand zal er een probleem van maken als je een paar besjes voor jezelf plukt. Maar er zijn er altijd die er misbruik van maken.

Geef een reactie