Gebak & meer, Alle Recepten

Witte Chocolade Botercrème

White Chocolate Buttercream

Vorige week werd onze oudste 7 jaar. Hij had een geweldig verjaardagsfeestje in een binnenspeeltuin, samen met zijn beste vrienden. Drie uur plezier, ijs en pannenkoeken. In ‘indianen’-thema, waarbij ze allemaal een T-shirt mochten kleuren (en naderhand mee naar huis mochten nemen), een indianentooi met veren kregen en strepen op hun wangen. Na afloop was iedereen volledig uitgeteld :).

Om te trakteren op school had ik mini-donuts gemaakt. Sam was zo in zijn nopjes. Hij zei dat nog nooit eerder iemand donuts voor een verjaardag had getrakteerd. De meeste kinderen brengen, cupcakes, cake of wafels mee. Sommigen ook fruitspiesjes. Maar Sam wilde iets anders. Hij wilde eigenlijk Oscar Mopperkant-cupcakes, want zijn jongere broer had koekiemonster-cupcakes getrakteerd toen hij 5 werd. Maar helaas heeft de school het beleid dat er gezondere traktaties moeten zijn en in ieder geval géén traktatie met botercrème. Dus we moesten iets anders verzinnen. Sam was behoorlijk teleurgesteld, maar toen ik de ‘niet eerder getrakteerde’ donuts had voorgesteld, was hij weer helemaal gelukkig. Maar hij liet het idee van Oscar Mopperkont niet los. Nee hoor. Aangezien hij ze niet op school mocht trakteren, vond hij dat ik wel een verjaardagstaart van Oscar Mopperkont kon maken. Voor zijn ‘grote mensen’ feest (oftewel, voor de familie). Ja, tuurlijk, waarom ook niet…

Maar oh jee…. Een hele taart? 3D natuurlijk, niet zomaar een 2D fondant ‘foto’ van Oscar. Oscar moest natuurlijk wel ‘haar’ hebben, net als de koekiemonster-cupcakes van Noah. Oh, en hij woont natuurlijk in een vuilnisbak. Oké. Ik kan dat. Geen probleem. Tja, en toen ik eenmaal ja had gezegd, moest ik natuurlijk de daad bij het woord voegen.

Ik was eigenlijk best blij met het resultaat, maar je kan wel zien dat ik niet de beste taartversierder ben…

OscarTheGrouch

Maar het meest belangrijke: Sam was helemaal blij! En dat betekent ‘missie geslaagd’ ;-).

Aangezien één van onze neefjes glutensensitiviteit heef, wilde ik zeker alle taarten glutenvrij maken, zodat ook hij overal van kon eten. En dat betekende uiteraard ook de verjaardagstaart. Voor de cake heb ik het beste glutenvrije cakerecept ooit gevonden. Het is niet mijn eigen recept, alle credits gaan naar Mary van ‘Barefeet In The Kitchen’. Haar recept vind je hier.

En dan de botercrème. Ik ben geen al te grote fan van gewone vanillebotercrème. Het is zeker lekker, hoor, maar ik ben meer van chocoladecrème. Maar om de botercrème een kleurtje te kunne geven, moet de crème natuurlijk wel wit zijn. En wat is net zo lekker als chocoladecrème? WITTE chocolade botercrème natuurlijk! En ik heb daar een waanzinnig lekker recept voor.

Voor Oscar Mopperkont heb ik een dubbele portie gemaakt, maar voor een enkele portie (genoeg voor een normale ronde cake) heb je 200 g witte chocolate nodig (ik heb gewoon een tablet gebruikt, maar chocoladedruppels kunnen ook), 250 g ongezouten boter (op kamertemperatuur), ca. 300 g poedersuiker, 60 ml room en 2 theelepels vanille-extract.

Smelt de chocolade au bain-marie. Je kunt de chocolade ook on de magnetron smelten. Laat wat afkoelen.

WhiteChocButterCream WhiteChocButterCream

Doe de boter in een grote kom en zeef de poedersuiker erop. Klopt boter en suiker goed door elkaar. Voeg vanille-extract en room toe en klopt 1 à 2 minuten. I.p.v. vanille-extract zou je ook vanillesuiker (poedervorm) kunnen gebruiken. Je ziet de vanillestipjes in de suiker. Weet niet of je deze suiker in Nederland kan krijgen (ik heb ‘m in Denemarken en Duitsland gehaald).

WhiteChocButterCream

Maar als ik de botercrème niet kleur, vind ik het leuk als ik kleine zwarte stipjes van de vanille kan zien. Je zou ook een vanillestokje uit kunne schrapen. Dat geeft overigens ook nog een veel intensere vanillesmaak.

Klop de crème op lage snelheid (op zulke momenten ben ik zo blij met mijn KitchenAid) en voeg langzaam de gesmolten chocolade toe. Als het eenmaal goed gemengd is, klop nog 3 à 4 minuten hoge snelheid, tot er een heel luchtige massa is ontstaan.

White Chocolate Buttercream WhiteChocolateButtercream2

Zo’n heerlijke textuur, fluweelzacht en de smaak… overheerlijk! Ik vind het altijd moeilijk om niet met mijn vinger, uhm lepel, door de schaal te gaan. Zo lekker is dit.

En als het lukt om deze botercrème niet gelijk met een lepel te eten, gebruik ‘m dan om cupcakes of een taart mee te versieren :).

Eet smakelijk!

Witte Chocolade Botercrème

Author Nicole

Ingredients

 • 200 g witte chocolade
 • 250 g zachte, ongezouten boter
 • 300 g poedersuiker
 • 60 ml room
 • 2 theel. vanille-extract

Instructions

 1. Smelt de chocolade langzaam au bain-marie. Je kunt de chocolade ook in de magnetron smelten. Start met 30 seconden en dan telkens per 10 seconden tot de chocolade is gesmolten.

 2. Doe de boter in een grote kom.

 3. Zeef de poedersuiker op de boter.

 4. Klop de poedersuiker en de boter. Voeg vanille en room toe en klop ca. 2 minuten.

 5. Ga op lage snelheid door met kloppen en voeg geleidelijk de gesmolten chocolade toe. Eenmaal gemengd, klop de crème op hoge snelheid tot er een luchtige massa is ontstaan, ca. 3 à 4 minuten.

 6. Gebruik de crème om een taart of cupcakes te versieren.

4 Comments

 • Reply

  Nathalie

  juli 1, 2020

  Welke room? Slagroom ?? Of kookroom??

  • Reply

   Nicole

   juli 1, 2020

   Gewone slagroom. Je zou ook koksroom kunnen gebruiken als je geen slagroom in huis hebt. Verschil is dat koksroom een lager vetgehalte heeft en er bindmiddel aan toe is gevoegd (met name om in warme, zuurdere bereidingen te vookomen dat de room schift).

 • Reply

  Nathalie

  juli 1, 2020

  Ahh dankje … ik ga het proberen 😍 ik kan het gewoon in de koelkast bewaren voor 2 daagjjes??

  • Reply

   Nicole

   juli 1, 2020

   Moet zeker kunnen. Let wel dat het echt hard wordt, dus op tijd uit de koelkast halen en op kamertemperatuur laten komen, anders kun je er echt niet mee werken. Klop het dan eventueel nog een keer op, zodat de botercréme mooi luchtig is.

Geef een reactie

Recipe Rating