Zuivelvrij, Glutenvrij, Diversen, Alle Recepten, Vegan

Zelfgemaakte pompoenpuree

Homemade Pumpkin Puree

Terwijl ik echt het hele jaar door pompoen kan eten, zijn de herfst en winter toch wel het seizoen voor pompoengerechten. De laatste jaren is pompoen in onze contreien steeds populairder geworden, maar toch is het nog een redelijk onbekend ingrediënt voor velen. Veel mensen weten toch nog niet wat ze allemaal met pompoen kunnen doen. En dat terwijl het zo veelzijdig is! Soepen, stoofschotels, geroosterd, gebakken, zoet, hartig, zelfs in drankjes… Je kunt eindeloos variëren.

Maar… een pompoen snijden en pellen is een flink karwei. En het kan gevaarlijk zijn! Echt gevaarlijk. Mijn mes (groot, scherp koksmes) blijft vaak altijd halverwege steken en dan kan ik het mes geen enkele kant meer op bewegen. Meestal betekent dat dat ik de pompoen op het aanrecht ‘knal’, alsof ik een blok hout met een bijl aan het doorklieven ben. Ik durf te wedden dat ik niet de enige ben, die dat overkomt. Toch? Hoe dan ook, een gevaarlijk karweitje dus. Ik zie het al helemaal voor me dat op een dag zo’n pompoen letterlijk door de keuken vliegt.

Ik begon dan ook altijd met enige tegenzin aan het bereiden van een pompoen. En toen was daar eureka! Ik weet jammer genoeg niet meer waar ik nu voor het eerst had gezien, maar het schijnt toch echt een lang beproefde methode te zijn. Een levensreddende methode. Gewoon dat hele ding ca. een uur in de oven roosteren en je kunt gewoon de schil eraf pellen of het vruchtvlees er zo uitscheppen. Briljant!

Ik ben toen serieus meteen naar de winkel gerend en heb een paar pompoenen gekocht. Dit moest ik uitproberen. En oh, wat begon het huis meteen heerlijk naar pompoen te ruiken. En weet je wat? Het werkte! Ik kon de pompoen gewoon met mijn handen open ‘breken’. De schil kon ik zo lostrekken en het heerlijk zoete, zachte vruchtvlees er zo uitscheppen. En die kleur! Feloranje!

Al wat je hoeft te doen, is de hele pompoen op een met bakpapier bekleed bakblik leggen en in de oven schuiven (voorverwarmd op 200°C).

Pumkpin in the oven

Na ongeveer een uur haal je de pompoen uit de oven en laat ‘m een beetje afkoelen.

Ready to peel

Snijd de pompoen dan open en trek de schil eraf. Of lepel het vruchtvlees er gewoon uit.

Scoop out pumpkin flesh

Pureer het vruchtvlees in een keukenmachine of blender en gebruik waarvoor je maar wilt.

Fresh pumpkin puree

Hoeveel puree je per pompoen krijgt, hangt natuurlijk af van de grootte van de pompoen. Ik gebruik meestal Hokkaido pompoenen (zijn ook wel de best verkrijgbare naast de flespompoenen), maar andere soorten kunnen ook prima. Zo’n Hokkaido geeft gemiddeld ca. 400-800g pompoenpuree.

Ik weet niet hoeveel pompoenen in heb geroosterd, maar de vriezer zit goed vol, allemaal potjes gebruiksklare pompoenpuree. In o.a. Amerikaanse recepten wordt vaak gebruik gemaakt van pompoenpuree uit blik. Nu heb ik dat nog nooit geproefd, maar ik durf te wedden dat zo’n verse pompoenpuree duizendmaal lekkerder is. Heb je een recept dat vraagt om pompoenuree in blik, dan kun je deze zelfgemaakt puree daar prima voor gebruiken.

Eet smakelijk!

Tip: pompoenpuree is lekker in een pastasaus of in deze Pompoen Banaan Blondies, Ovengebakken Pompoen-Donuts of deze Pompoen Pannenkoekjes!

Zelfgemaakt pompoenpuree

9 Comments

 • Reply

  Kreanimo

  september 27, 2017

  Hmmm, dit is ook een leuk receptje! En makkelijk – dit kan ik ook nog wel! 😉

  • Reply

   Nicole

   september 27, 2017

   Volgens mij kun je nog veel meer ;-). De pompoen op deze manier bereiden geeft zo’n intense zoete smaak. Zo fijn om daarmee iets lekkers klaar te maken.

 • Reply

  Anne - Simple Thoughts

  september 28, 2017

  Hmmmm! Love it 😀

  • Reply

   Nicole

   september 29, 2017

   Thanks!

 • Reply

  Janske

  oktober 30, 2017

  Goed om te weten, dit recept…ik heb weleens pompoen staan snijden toen hij nog hard was…..nooit meer…haha

  • Reply

   Nicole

   oktober 30, 2017

   Haha, ja erg hè. Als ik geen puree wil moet ik nog wel snijden, maar dan kan iedereen beter uit mijn buurt blijven, levensgevaarlijk 😉
   (of ik vraag mijn man om er korte metten mee te maken, hihi)

 • Pingback: 7 ideeën voor heerlijke pompoen recepten - Natuurlijk Linda

 • Reply

  Linda

  december 13, 2019

  Hi! heb jij al eens pompoensoep gemaakt met als basis deze pompoenpuree? En zo ja, hoe dan? Is het zo simpel als puree maken en water aan toevoegen? Of kan dat niet?

  • Reply

   Nicole

   december 13, 2019

   Hoi Linda, eigenlijk is het inderdaad zo simpel, gewoon verdunnen met bouillon. Zelf maak ik pompoensoep meestal met flespompoen, maar het prinicpe is hetzelfde. Garen en pueren, water/bouillon, kruiden naar smaak. Deze puree gebruik ik vooral ook voor bakken of voor sauzen (bij bv. spaghetti). Ik rooster elk jaar in het seizoen meerdere van deze pompoenen en vries de puree in porties in, hele jaar door pompoenpuree bij de hand :).

Geef een reactie