Gebak & meer, Glutenvrij, Koolhydraatarm, Alle Recepten

Zwarte Bonen Brownies

Sappige brownies, gemaakt van zwarte bonen… glutenvrij en zonder geraffineerde suikers!

Black Bean Brownies

Grrr, ik ben zo gefrustreerd. Nee, nee, het heeft niets met koken of bakken te maken. Heb je ooit iets via internet verkocht? Ik wel in ieder geval. Het is een eenvoudige manier om van spullen, die je niet meer nodig hebt of niet meer wilt hebben, kwijt te raken, En in plaats van goede spullen weg te gooien, verkoop ik het aan een lage prijs of geef het voor niets weg, aan mensen die het nog goed kunnen gebruiken.

Er zijn hier een behoorlijk aantal lokale FB-groepen, waar je je spullen kan aanbieden. Of leuke spulletjes kan vinden. Werkt natuurlijk ook andersom. Hele leuke groepen, vind ik dat! Veel wisselt zo van eigenaar. Goed voor onze portemonnee en het milieu. En als we ook nog eens iemand anders ermee kunnen helpen, is dat alleen maar meegenomen.

Vorige week heb ik dus iets verkocht en er werd een afspraak gemaakt met de koper om de spullen op te halen. Ik heb de hele ochtend zitten wachten, terwijl niemand is op komen dagen. Klassiek geval van een ‘no-show’. Best vervelend, kan ik je vertellen. Maar ik gun graag mensen het voordeel van de twijfel. Ook al heb je een afspraak gemaakt, er kan altijd iets tussen komen. We hebben allemaal een druk leven en kunnen nu eenmaal dingen vergeten.

Of je kunt achteraf toch spijt hebben van je aankoop. Geen probleem. Daar kan ik volledig inkomen. Dan is het alleen wel zo fatsoenlijk om de verkoper te laten weten dat je je bedacht hebt. Toch? Dan hoef je niet te wachten en kun je doorgaan en het aan iemand anders verkopen. Helaas is fatsoen tegenwoordig ver te zoeken bij een hoop mensen.

Geen bericht om de afspraak af te zeggen. Of de hele deal niet door te laten gaan. Zelfs niet nadat ik een bericht gestuurd had met de vraag of ze nog steeds langs wilden komen. Of dat ze überhaupt nog geïnteresseerd waren. Niets. Volledige stilte. En dat terwijl ik weet dat ze de berichten hebben gelezen. Ik vind da gewoon ronduit onbeschoft. Dus ja, ik ben gefrustreerd!

Wat is dan het beste om van die frustratie af te komen? Ten eerste: van je afschrijven. Gedaan ;-).
Volgende stap: de keuken ingaan en iets lekkers voor mezelf klaarmaken. Een ouderwets koekje zal de pijn wel verzachten. Of een cake. Ja, ik denk dat ik een hele cake nodig heb. Het moet wel chocolade zijn, absoluut iets met chocolade. Mijn favoriete brownies? Hmmm, nou dat is nog eens een goed idee.

Oh, wacht, mijn geweten speelt ineens op. Oké, oké, ik denk dat ik beter één van mijn gezondere opties kan maken. Maar ik heb ook zin om iets nieuws te proberen. Dit stond al een hele tijd redelijk hoog op mijn to-do-lijstje en ik had ook al ideeën opgeschreven hoe ik ze zou kunnen maken: zwarte-bonen-brownies.

Het klinkt echt zo maf, ik weet. Ik moest dit gewoon proberen. Je kunt er ook niet meer omheen, overal zie je ineens recepten voor dergelijke brownies. Dus maar gauw die notities van mij erbij zoeken.

Aan de slag dan maar. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakblik met bakpapier (ik heb er een van 21 x 25 cm gebruikt).

Giet twee blikken zwarte bonen van elk 400g (totaal uitlekgewicht ca. 530g) af.

Black Bean Brownies Black Bean Brownies Black Bean Brownies

Doe de bonen samen met de natte ingrediënten (eieren, olie, vanille-extract) in een keukenmachine of blender en pureer tot één gladde massa ontstaat. Een paar velletjes is niet erg, daar merk je straks niets van.

Voeg dan alle droge ingrediënten toe (zoetstof, cacaopoeder, oploskoffie, zout en bakpoeder) toe en pureer tot alles goed is gemengd.

Black Bean Brownies

Giet het beslag in het bakblik en bak ca. 20 minuten (of tot een prikker in het midden er schoon uitkomt).

Black Bean Brownies Black Bean Brownies

Wow, wat zijn ze goed gelukt! Sappig en lekker. OK, ik moet toegeven dat ik nog steeds een traditionele brownie prefereer, met al zijn koolhydraten en suikers. Maar dit is absoluut een smaakvol alternatief, als je juist wat meer op die dingen wilt letten.

En weet je wat? De jongens aten ze als dolle! Dat is voor mij de enige bevestiging die telt.

Black Bean Brownies Black Bean Brownies

Eet smakelijk!

Zwarte Bonen Brownies

Ingredients

 • 2x400 g zwarte bonen (uitlekgewicht 2x265g)
 • 50 ml plant. olie
 • 3 eieren
 • 2 theel. vanille-extract
 • 90 g Tagatesse*
 • 25 g cacaopoeder
 • 1 theel. oploskoffie**
 • 1/2 theel. zout
 • 1 theel. bakpoeder

Instructions

 1. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakblik met bakpapier (ik heb vorm van 21x25cm gebruikt).

 2. Spoel de bonen en laat goed uitlekken.

 3. Doe de bonen in een keukenmachine of blender en pulseer een paar keer. Voeg alle natte ingrediënten toe en pureer tot een gladde massa (een paar velletjes is niet erg).

 4. Voeg alle droge ingrediënten toe en pureer tot alles goed is gemengd.

 5. Giet het beslag in de vorm en bak ca. 20 minuten of tot een prikker in het midden er schoon uitkomt.

 6. Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden.

 7. Serveer puur, met geklopte slagroom of met je favoriete brownie-glazuur.

Recipe Notes

*Tagatesse heeft een zoetkracht die twee keer zo sterk is als die van suiker. Houd hier rekening mee als je een andere zoetstof of suiker gebruikt.

** Dit is optioneel, maar versterkt de chocoladesmaak.

*** Gebruik gecertificeerd glutenvrij, indien nodig.

Vond je deze Zwarte Bonen Brownies lekker? Probeer dan ook eens Witte Bonen Blondies!

Save

Save

Save

Geef een reactie

Recipe Rating