All articles, Reviews, Tips

Getest: Vegan Spreads

Getest: vegan spreads

Vegan spreads

Vegan is hip. In zowat alle supermarkten vind je tegenwoordig vegan producten en de vegan recepten vliegen je om de oren. Wij leven zeker niet volgens een vegan lifestyle, verre van, maar ik ben wel van mening dat we met z’n allen een stapje terug moeten doen wat het gebruik en de consumptie van dierlijke producten betreft.

Nieuwsgierig

Vegan mag dan wel hip zijn, ik ben vooral nieuwsgierig hoe iets smaakt. Als er in de supermarkten iets nieuws ligt, wil ik dat gewoon proeven. En gezien ik dol ben op groente en lekkere smeersels, heb ik een aantal vegan spreads aan een smaaktest onderworpen. Over het algemeen moet ik zeggen dat de spreads qua smaak goed gelukt zijn. Sommige zijn alleen qua textuur en structuur wat minder.

Spreads van de Lidl

Ik had een paar jaar geleden in Duitsland al vegan spreads van de Lidl geproefd. Daar hadden ze al vegan spreads in blikjes en in glazen potjes. De blikjes heb ik hier (BE en NL) nog steeds niet gezien. De glazen potjes zijn hier inmiddels wel standaard verkrijgbaar.

Maar er is nog een derde vegan spread bij gekomen en die liggen in het koelschap. Ik heb ze gelijk in alle smaken meegenomen. Allemaal geprobeerd, maar ik ben er nogal verdeeld over. Sowieso vond ik er meteen één groot nadeel aan: de bakjes zijn niet afsluitbaar. Er zit een kartonnen wikkel om en de bakjes zijn met een folie afgesloten. Als je de folie eenmaal open hebt getrokken, kun je ze niet makkelijk dicht doen. Met de wikkel eromheen blijven ze wel enigszins dicht, maar ze zijn daarmee niet fatsoenlijk afgesloten.

French Style – Bij deze begrijp ik niet goed wat er zo Frans aan moet zijn, maar goed. De spread heeft een wat waterige consistentie en de smaak is niet bijzonder. Vies is het niet, maar wel flauw. Deze viel mij wat tegen.

Smoked Tofu – Ik was sceptisch, aangezien ik niet van tofu houd. Verrassend was dan toch dat ik deze qua smaak wel oké vond, een licht rooksmaakje is aanwezig. Iets betere structuur dan de French Style, maar nog steeds te ‘nattig’. Helaas bleef een bittere nasmaak hangen, dus uiteindelijk toch geen succes.

Tartare – Een lekkere geur en qua smaak vond ik deze best oké. Helaas weer net zo nat en ook hier wederom na een paar minuten een licht bittere nasmaak. Dit was wel de eerste die ik helemaal op heb gegeten.

Mexican Style – Deze is een stuk droger dan de anderen en heeft eigenlijk een prima consistentie. Een heel lekkere spread, met een lekker nabrandertje. En eindelijk geen bittere nasmaak, wellicht dat het pittige overheerst. Maar deze ga ik vast nog eens kopen.

Onion – Ook deze is een wat stevigere spread, dus dat was alweer een meevaller. De smaak is ook best goed, maar niet dat ik nu zeg ‘wow’. Toch zou ik deze ook best nog eens kopen.

De spreads van Lidl

Spreads van Zonnatura

De spreads van Zonnatura zitten in kleine glazen potjes en zijn te vinden bij het zoete beleg. Totaal onbelangrijk, maar ik vind de potjes heel schattig, met de (hoofd)groente afgebeeld op het deksel. Nadat ze leeg zijn, bewaar ik deze potjes dan ook. Maar naast dat ik de potjes heel schattig vind, vind ik de spreads ook nog eens heel erg lekker. Qua consistentie ook één van de beste, lijkt wat dat betreft op de oude bekende sandwichspread.

Spinazie – Een ontzettend lekkere spread die een beetje op pesto lijkt. Superlekker om zo op een boterham of cracker te eten, maar ook erg lekker met een plakje oude kaas. Een blijvertje.

Pompoen – Hier had ik misschien wat te hoge verwachtingen van, omdat ik enorm fan ben van pompoen. De spread is best oké, maar heeft helaas een ietwat bittere bij/nasmaak. Jammer, dus helaas geen favoriet.

Spicy Tomato – Een heel lekkere spread. Toch ook wat bitter, maar de pikante smaak maakt dat goed. Deze was bij onze oudste favoriet (die houdt nogal van pittig). Deze gaan we nog eens halen.

Tomaten – Ook een heel lekkere spread. Prima consistentie, lekkere knapperige groentestukjes. Persoonlijk vond ik deze lekkerder dan de spicy variant.

Paprika – Deze is mijn absolute favoriet. Bij deze dacht ik ook: waarom is dat potje nou zo klein. Ging veel te snel op. Heerlijke paprikasmaak, lekkere stukjes groente. Voor herhaling meer dan vatbaar.

De spreads van Zonnatura

Mister Kitchen

Helemaal nieuw zijn de vegan spreads van Mister Kitchen. Ik ben helemaal fan van de pindakaasvariaties van Mister Kitchen, dus ik was helemaal in mijn nopjes toen mijn man zei dat hij in de winkel vegan spreads had gezien in heel spannende smaken.

Chili-Paprika – Dat was de eerste die manlief had meegebracht. Lekker pittig, dus zeker een spread voor onze oudste. Helaas wist de smaak mij niet helemaal te overtuigen. Ook vond ik de spread erg ‘nattig’.

Kikkererwten-Citroen – Hier was ik heel benieuwd naar, maar deze vond ik tegenvallen. Naast de voor mij weer te ‘natte’ consistentie vond ik de citroen toch wat te overheersend. Kan niet zeggen dat ik de spread vies vond, maar was er ook niet kapot van.

Tomaat-Courgette – Een heel lekkere spread qua smaak, dat is zeker. Helaas vond ik deze, net als de andere twee, te nat.

Dat deze spreads zo ‘nat’ zijn vind ik echt jammer. Qua smaak zijn ze prima (ik heb intussen een haat-liefdeverhouding met de kikkererwten-citroen opgebouwd).

De spreads van Mr. Kitchen's

Conclusie

Als ik ze nu allemaal naast elkaar zet, zijn de spreads van Zonnatura echt mijn favoriet. Die ga ik zeker nog vaker halen. De consistentie is heel goed, van alle smaken. Ze zijn niet te nat, prima mondgevoel. Qua smaak vond ik deze ook het lekkerst, meer pure smaken dan alle andere spreads. Over smaak valt, zoals bekend, niet te twisten. Dus ga ik nu ook niet zeggen wat je wel of niet moet gaan proeven. Wel hoop ik je aan te kunnen sporen ook eens wat anders te proberen. Soms kan het tegenvallen, soms ontdek je iets waanzinnig lekkers. Tegen de jongens zeggen we altijd: als je iets niet kent, moet je dat eerst proeven. Pas dan kun je zeggen of je iets lust of niet.

Heb jij wel eens dingen geprobeerd die je niet kende?

Bedankt voor het lezen en tot snel x

Getest: Vegan Spreads

18 Comments

 • Reply

  Stefaan De Winter

  april 2, 2018

  Fijn dat je zoveel spreads testte! Wij nemen deze ook altijd bij een feestje met een cracker. Lekker!!!

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Wij eten zo vaak spreads (kant-en-klaar of zelfgemaakt), soms lijkt het hier altijd een feestje 😉

 • Reply

  Susan | Since1994

  april 2, 2018

  Sinds ik gezonder ben gaan eten probeer ik regelmatig dingen die ik nog nooit eerder gegeten had. Tot nu toe bevalt het meeste mij goed 🙂

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Er is steeds meer te krijgen, vooral ook qua gezonde voeding. Voorlopig nog niet klaar met uitproberen 🙂

 • Reply

  Grassiella Watson

  april 2, 2018

  Wat grappig zeg al die verschillende smaken! 🙂 Ik kende ze zelf nog niet. Ik ben zelf alleen bekend met de welbekende sandwich spread hahah. Hmmm.. betreft dingen geprobeerd die ik niet ken ben ik weer wat kritischer ingesteld. Ik denk dat ik vooral de kroon span om de term wat de boer niet kent dat eet hij niet

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Tja, die sandwich spread, wie kent ‘m niet (kan nog steeds het oude reclameliedje zingen, hihi). Maar, ook die komt soms met nieuwe smaakjes!

 • Reply

  karin

  april 2, 2018

  ik maak zulke dingen ook graag zelf, dan weet je wat er in zit. Maar het is natuurlijk veel gemakkelijker als je er eentje kant en klaar vindt die lekker is.

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Zelfgemaakt vind ik persoonlijk nog het allerlekkerst. Inderdaad weet je ook wat erin gaat (bij de producten in de supermarkt zit soms maar een mini-percentage van het beoogde hoofdingrediënt in het potje). Maar ik wil alles een keer hebben geprobeerd en ja, soms is het vooral handig om zo’n potje in de kast te hebben staan 🙂

 • Reply

  joop kamperman

  april 2, 2018

  heel leuk blog. Hier heb ik wat aan Ik ga morgen de spreads van Zonnatura proberen. Ik merk bij me zelf dat ik steeds minder vlees gebruik = toeval ?

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Dank je! En inderdaad. We hoeven niet met z’n allen gelijk vegan te zijn, maar we mogen wel allemaal wat minder vlees.

 • Reply

  Irma ten Napel

  april 2, 2018

  Ik eet eigenlijk nooit geen spreads, misschien dan toch maar eens doen 😀

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Is echt lekker! Bij ons is het vooral ook de variatie, zo hebben de jongens ook wat meer te kiezen en ze kiezen steeds vaker voor gezond beleg (maar ook chocopasta hoor 😉 )

 • Reply

  Eva

  april 2, 2018

  Ik probeer regelmatig nieuwe dingen uit. Vegan spreads heb ik nog niet geprobeerd. Misschien toch eens doen

  • Reply

   Nicole

   april 2, 2018

   Ik zeg: doen 😉 . Vind het zelf erg leuk om nieuwe dingen te proberen.

 • Reply

  Kreanimo

  april 2, 2018

  Zonatura vind ik over het algemeen ook goed.

  • Reply

   Nicole

   april 3, 2018

   De spreads zijn echt lekker, hè.

 • Reply

  Roelina

  april 11, 2018

  Ik snap zo waarom je die potjes bewaard! Ze zijn idd super cute. Ook leuk (nog onbelangrijker) om er babyhapjes in te bewaren, afijn. Ik ben wel nieuwsgierig geworden naar de zonnatura spreads, ze zien er naast dat de potjes cute zijn, ook lekker uit.

  • Reply

   Nicole

   april 12, 2018

   Ik vond die van Zonnatura echt het lekkerst, zeker een aanrader. Hier hoeven we geen babyhapjes meer te bewaren, maar ze zijn ook ideaal voor eigengemaakte spreads 🙂

Geef een reactie