All articles, Reviews, Tips

Review: de Cycloon Hybrid Pet & Friends van Thomas – dé stofzuiger voor huisdiereigenaren

Thomas Cycloon Hybrid Pet & Friends stofzuiger

Thomas Stofzuiger – Cycloon Hybrid Pet & Friends

Schoonmaken – het is een noodzakelijk kwaad. Want echt, ik heb er een gruwelijke hekel aan. Maar ja, het moet gebeuren. En met een huishouden met twee jongens, een hond en een kat is vooral stofzuigen een dagelijks terugkerend ritueel (even buiten beschouwing latend dat mijn keuken regelmatig ontploft en de vloer onder ligt door mijn culinaire activiteiten).

Dan is het noodzakelijk dat je een fatsoenlijke stofzuiger hebt. Onze vorige was op allerlei fronten een ramp. Ik was dan ook meer dan in mijn nopjes (zeg gerust: extatisch) dat ik de nieuwe Cycloon Hybrid Pet & Friends van Thomas mocht gaan testen. Dat heb ik de afgelopen maanden dan ook uitvoerig gedaan.

The only way is up

Om te beginnen was er niet eens veel nodig om beter te zijn dan onze vorige stofzuiger. In een heel ver verleden (ca. 20 jaar geleden) hadden wij voor het eerst een zakloze stofzuiger en onze ervaringen waren dusdanig dat we daarna nooit meer een zakloze stofzuiger wilden. Maar zo’n 2 jaar geleden gingen we toch overstag.

We kochten een Hoover. Als een merk het zelfs schopt tot een werkwoord voor het daadwerkelijke karwei (hoovering = stofzuigen), dan moet het wel een goeie zijn. Toch? Helaas kwamen wij van een koude kermis thuis. Op zowat alle fronten viel deze stofzuiger tegen: de zuigkracht (niet in te stellen en dramatisch slecht), accessoires (of gebrek aan), het stofcompartiment, het effectief legen daarvan, de continu verstopte filter…

Sceptisch

Je kunt je dus voorstellen dat we erg teleurgesteld waren. Ook al wil je snel een ander apparaat, na zo’n investering ga je niet gelijk weer een andere stofzuiger kopen. We moesten het er dus maar mee doen. Hoe blij dat ik dan ook was dat ik de nieuwe Cycloon Hybrid Pet & Friends van Thomas mocht gaan testen! Maar ik moet wel toegeven dat ik enigszins sceptisch aan de test begon.

Compleet

Het eerste wat opvalt als je de doos uitpakt, is dat Cycloon Hybrid Pet & Friends met een uiterst compleet accessoirepakket wordt geleverd. Met de diverse opzetstukken is deze stofzuiger geschikt voor harde en zachte vloeren, maar ook voor meubels en stoffering (fijn voor dierenharen en koekkruimels, hoera).

Compleet accessoirepakket van de Cycloon Hybrid Pt & Friends van Thoma
Het accessoirepakket

De test

Ik kreeg de stofzuiger ongeveer een half jaar geleden. Op een moment dat je weet dat de lente is begonnen wanneer de jongens op school en de opvang weer buiten gaan spelen en dus de halve zandbak in hun broekzakken en de schoenen mee naar huis nemen. En je niet alleen op de tegelvloer maar ook op de bank en het tapijt in de slaapkamer hoopjes zand tegenkomt. We konden de stofzuiger dus gelijk aan een intensieve test onderwerpen.

Zuigkracht

Ook de beestjes leveren hun bijdrage voor de test. Ze lijken tegenwoordig het hele jaar in de rui. Ongetwijfeld heeft het ermee te maken dat er geen duidelijke seizoenen van warmte en koude meer zijn, dus er is geen duidelijke winter- of zomervacht meer. Met als gevolg dat de hele jaar in de rui zijn en je de haren gewoon ziet dwarrelen als ze door het huis marcheren. Gelukkig maakt de Thomas stofzuiger met zijn zuigkracht korte metten daarmee.

De vier standen van de Cycloon Hybrid Pet & Friends
De vier standen

Want met de vier standen (de max kun je nog op extra sterk zetten) kun je de zuigkracht perfect op je behoefte aanpassen. De laagste stand is de zuinigste en stilste stand. Die gebruik ik eigenlijk alleen voor meubels, kussens én zelfs de gordijnen. Voor de rest ga ik gelijk tot de max. Wel meer herrie, maar wat een genoegen om al het vuil te zien verdwijnen.

EasyBox

De EasyBox is het stofcompartiment van de stofzuiger. Het is groter dan ik van de vorige zakloze stofzuigers gewend ben en door de aparte kamers wordt grof vuil en fijnstof gescheiden. Helemaal stofvrij legen gaat niet, maar het gaat zeker makkelijker. Ik leeg de EasyBOX meestal buiten, dan komt er binnen zeker geen stof terug. Wat zeker een voordeel is: de grote fijnstofkamer kun je makkelijk schoonspoelen. Dat was bij andere stofzuigers niet (goed) mogelijk.

De EasyBox van de Cycloon Hybrid Pet & Friends
De EasyBox (en het vuil van één dag)

Wat ons nu ook opvalt is hoeveel er eigenlijk na een dag alweer ligt. Als ik nu de EasyBox na een poetsbeurt open, heb ik ook het idee dat er nu veel meer wordt opgezogen dan eerder. Dus dat deze stofzuiger echt wel meer pakt dan een andere. Misschien lijkt het ook maar zo omdat het met deze EasyBox veel zichtbaarder is. Toch heb ik ook echt het gevoel dat het beter schoon wordt, meer stof verdwijnt.

AQUA-FreshAir-Box

Een ander snufje van de Thomas Cycloon Hybrid Pet & Friends is de AQUA-FreshAir-Box. Deze plaats je i.p.v. de EasyBox in de stofzuiger. In de werking hiervan had ik overigens weinig fiducie. Je vult de AQUA-FreshAir-Box met water en tijdens het stofzuigen wordt dus het opgezogen vuil gemengd met water. Dit zou voor een frisse lucht zorgen en nare luchtjes laten verdwijnen. Kon ik me echt moeilijk voorstellen.

De Aqua-FreshAir-Box van de Cycloon Hybrid Pet & Friends
De AQUA-FreshAir-Box

Maar ik werd echt positief verrast. Het rook inderdaad frisser in huis. De exacte werking snap ik nog steeds niet, maar who cares, zolang het werkt ;). Het enige nadeel vind ik in dit geval dat het best een kwarweitje is om de box schoon te maken. En dat moet ook echt na elke beurt. Elke week gebruik ik de AQUA-FreshAir-Box dan ook niet, maar het is echt wel een pluspunt van deze stofzuiger.

Nog meer voordelen

Nog een voordeel is het extra lange snoer. Ik heb al een hekel aan stofzuigen en als ik dan tussendoor ook nog de stekker in een ander stopcontact moet steken om overal bij te kunnen, kan ik helemaal chagrijnig worden. Maar met 8 meter kabel kan ik de hele benedenverdieping rond, en dat is een behoorlijk oppervlak.

Daarnaast is deze stofzuiger ook enorm wendbaar. Zonder problemen manoeuvreer je dat ding om alle obstakels heen, ondanks dat het apparaat best zwaar is. En in/uitschuiven van de steel en de accessoires los- en vastklikken gaat ook heel soepel (ook al anders meegemaakt).

En de nadelen?

Ja, die zijn er uiteraard ook. Zo is de 8-meter kabel megahandig, maar het terugrollen gaat met zo’n terugrolsysteem, niet met een knop. Dat betekent dat de kabel ook terugrolt zodra er even wat spanning op komt te staan. Doordat de kabel toevallig achter een stoel of tafelpoot blijft hangen of ik er per ongeluk op ga staan. Hup, gaat die kabel terug zijn holletje in, kan ik de kabel weer eruit trekken. Soms best irritant.

Het is een stabiele en tegelijk heel wendbare stofzuiger, maar wel best zwaar. Ik til hem dan ook niet graag naar boven. En omdat er eigenlijk alleen bovenop (als hij dus plat op de wielen staat) een handvat zit, kun je hem ook niet verticaal dragen, maar enkel horizontaal. Door de grootte is hij ook niet makkelijk op te bergen en neemt hij best wel wat ruimte in beslag.

De Cycloon Hybrid Pet & Friends van Thomas is best groot
De Cycloon Hybrid Pet & Friends

Ook het opbergen van de accessoires zou nog wat verder ontwikkeld mogen worden. De accessoires zitten niet in een apart compartiment of extra opbergdoos/systeem. Dus ook dat vergt weer extra ruimte in je voorraad- of trapkast/kelder.

Zoals ik al hierboven vermeldde is het schoonmaken van de AQUA-FreshAir-Box best even wat werk. Dat kan een flink nadeel zijn, maar ik maak er dan niet elke dag gebruik van. En het voordeel van de frisheid weegt echt wel op tegen een keer extra schoonmaken van de box.

Eindoordeel

Al met al zijn wij dus echt super tevreden over de Cycloon Hybrid Pet & Friends van Thomas. Het was een enorme verademing na onze laatste stofzuiger en het heeft ons ook het vertrouwen teruggegeven in zakloze stofzuigers. Deze stofzuiger is fijn in het gebruik, zuigt moeiteloos het vuil van kinderen én huisdieren op (oké, is ook handig als ik de keuken weer heb laten ontploffen) en maakt daarmee het dagelijks karwei een heel stuk minder erg.

Praktische info

De stofzuigers van Thomas zijn o.a. de te koop bij MediaMarkt, Krëfel en bol.com.

Review: de Thomas Cycloon Hybrid Pet & Friends

Voor dit artikel heb ik de Cycloon Hybrid Pet & Friends mogen testen. Alle meningen en uitingen zijn van mij en op geen enkele wijze beïnvloed door anderen.

Geef een reactie