Voor de kids, All articles, Reviews

Review: Monopoly Valsspelers Editie

Monopoly Valsspelers Editie

Monopoly – de Valsspelers Editie

Wie kent het niet, het beroemde vastgoedspel waar je probeert zoveel mogelijk straten te kopen, huizen en hotels te bouwen en zo stinkend rijk te worden? Ik bedoel natuurlijk het spel Monopoly. Na een paar jaar de junior-editie met de jongens te hebben gespeeld, zijn we al een tijdje met de ‘grote mensen’ versie aan de gang. En nu kreeg de jongste voor zijn verjaardag een voor ons nog volledig onbekende variant: de Valsspelers Editie!

Even wennen

De Valsspelers Editie? Dat is het klassieke spel met ongeveer dezelfde regels, maar met hier en daar een ‘kleine’ aanpassing. En dat is best even wennen. De eerste keer zit je dan ook voortdurend met de handleiding in de aanslag, want wat mag nu wel en wat mag nu niet? Het heet natuurlijk niet voor niets Valsspelers Editie.

Vals spelen

Waar vals spelen bij het klassieke bordspel een heldere no-go is, is het hier juist wel de bedoeling dat je dat probeert te doen. En liefst zodat niemand het in de gaten heeft. Want dan word je beloond. Ja, echt waar. Maar… word je betrapt, dan word je gestraft. Uiteraard zijn er aan het valsspelen regels gebonden, want je mag niet zomaar van alles doen.

Regels

De basisregels kennen hetzelfde principe als het klassieke bordspel, maar er zijn een paar dingen wel anders. Zo is er geen bankier. De geldbak verhuist telkens naar de speler die net aan de beurt is. Op het bord staan geen nutsbedrijven of belastingen, de stations zijn niet te koop en sommige prijzen zijn anders. Ook zijn er geen huizen en geen hypotheken, enkel hotels. Ook zijn er meerdere manieren om in de gevangenis te belanden, o.a. als je betrapt wordt op valsspelen. Je krijgt dan ook een echte handboei om.

Monopoly Valsspelers Editie

Kans en Algemeen Fonds kaarten

De functie is in basis nog steeds hetzelfde, alleen staan deze kaarten in het teken van valsspelen. Koop de jury om bij een schoonheidswedstrijd, stuur iemand anders zomaar naar de gevangenis of benadeel een andere speler op een andere wijze.

Valsspeelkaarten

Helemaal nieuw in dit spel zijn de Valsspeelkaarten. Die liggen in het midden op het bord en iedereen kan ze zien. Op de kaarten staan de verschillende manieren om vals te spelen. Probeer één van de manieren toe te passen. Zoals bijvoorbeeld geld pikken van een ander, de bank beroven, teveel of te weinig vakjes lopen… Word je niet betrapt vóórdat de volgende speler de dobbelstenen heeft gegooid, word je beloond. Word je wel betrapt, dan volgt er uiteraard straf.

Monopoly Valsspelers Editie

Hilarisch

Ik heb het spel de eerste keer alleen met de jongens gespeeld en wij vonden het echt hilarisch. Je probeert natuurlijk wel vals te spelen en de jongste legde het vaak net iets te dik er bovenop. Die werd dan ook veelvuldig betrapt. Maar omdat je weet dat er vals gespeeld gaat worden, let je veel meer op de andere. Behalve als je met één in discussie gaat en de derde ongemerkt lange vingers krijgt.

Monopoly Valsspelers Editie

Rotspel

Dat bedoelen we natuurlijk niet letterlijk, want wat hebben we gelachen. Maar het woord ROTSPEL werd toch wel geregeld geroepen, omdat je dan weer net op een onverwacht moment wordt gepakt. Hetzij doordat iemand valsspeelt, je wordt betrapt of… door toch wel maffe kans- en algemeen fonds kaarten het spel ineens een totaal andere wending voor je krijgt. Was je net aan het winnen met bergen geld en de duurste straat mét hotel, ben je die ineens kwijt omdat iemand anders een straat naar keuze mag afpakken.

Aanrader

Het spel is een stuk spannender dan het origineel. En dat vinden wij juist héél erg leuk. Ik denk dat het voor ons nog spannender wordt als er één of meer spelers bij komen. Met z’n drieën heb je alles heel snel van elkaar door, maar met meer is het toch wat lastiger om iedereen in de gaten te houden én ook nog te proberen zelf vals te spelen. Wat ons betreft is dit een dikke vette aanrader!

De Monopoly Valsspelers Editie is o.a. te koop bij bol.com voor € 25,95

En jij? Houd jij van spannende gezelschapsspellen?

xoxo

Nicole

Het spel was een verjaardagscadeau van onze jongste. Ik werd op geen enkele wijze voor deze review gecompenseerd. Wat ik hierboven heb geschreven is volledig gebaseerd op onze eigen mening en ervaring.

Dit artikel bevat affiliate-links, zie disclaimer voor meer informatie.

Monopoly Valsspelers Editie

Geef een reactie