Indiaas eten. Ik ben er dol op! Helaas zijn bij ons in de buurt geen noemenswaardig goede Indiase restaurants te vinden. Heel vaak toch enorm aangepast aan de Nederlands/Belgische smaak. Ook vind ik vaak alles een beetje hetzelfde smaken, welke curry of ander gerecht je ook van de kaart pakt. Van authenticiteit is dan totaal geen sprake. En dat is jammer.
Uitnodiging
Wat was ik dan ook in mijn nopjes toen ik door Spicetrip with Paulami werd uitgenodigd voor een lunch bij The Pepper Trail in Rotterdam. Als Paulami, zelf afkomstig uit India en nog maar heel kort in Nederland, zegt dat je daar lekker echt Indiaas kunt eten, dan vertrouw ik daar blind op. Voor mij best een trip, maar dit had ik voor geen goud willen missen.
Foodbloggers
Samen met nog 9 andere foodbloggers schoof ik dus gezellig aan. Wij werden eerst hartelijk verwelkomd door Arvind Bajaj, de CEO van The Pepper Trail en kregen wij van Paulami een uitgebreide uitleg over de basisspecerijen van de Indiase keuken. Veel kende ik al wel, maar er zaten toch een paar heel nieuwe specerijen voor mij bij.
Dry Mango Powder
Zo kende ik nog niet het Dry Mango Powder. Dit gedroogde mango poeder, ook wel bekend onder de naam Amchoor of Amchur, is gemaakt van gedroogde (groene) mango en geeft een zurige, frisse smaak aan gerechten. Amchoor zit ook in de specerijenmix Chaat Masala, dat vaak als smaakversterker voor tal van gerechten wordt gebruikt.
Black Salt Powder
Black Salt Powder, of Kala namak, was toch wel dé nieuwe ontdekking voor mij. En ik denk ook voor de anderen. Black Salt Powder is niet zwart, zoals je zou denken, maar roze. De geur is zwavelachtig en smaakt, je gelooft het niet, naar gekookt ei. Het wordt dan ook graag gebruikt in vegan recepten om de smaak van ei na te bootsen.
De les gelezen
Met een vette knipoog werd ons ook even de les gelezen. Zo betekent Naan gewoon ‘brood’ en zeg je dus niet Naan-brood, want dan zeg je eigenlijk brood-brood. Hilarisch voor Indiërs, net als onze hippe ‘Chai Tea’ die overal op de menukaarten prijkt. Chai betekent namelijk ook gewoon ‘thee’. En wordt in India standaard met melk gedronken. Waardoor zowel Chai Tea als Chai Latte in beide gevallen dubbelop is. Het is dus gewoon ‘Chai’.
Lunch
De lunch was echt fantastisch. We begonnen met een heerlijke Mango Lassi en mochten een kijkje in de keuken nemen. Respect voor alle koks, die het vast erg raar vonden dat we ons met telefoons en fotocamera’s in de aanslag door de keuken kronkelden, maar gewoon doorwerkten alsof dit de normaalste zaak van de wereld was. Onverstoord deden ze hun werk en lieten ons zien hoe je Chicken Rezala maakt en Naan in een echte Tandoor bakt.
Menu
Bij The Pepper Trail kun je weliswaar à la carte bestellen, maar kun je beter voor de ‘experience’ gaan. Dan kun je het aantal gangen kiezen en krijg je een keur aan gerechten om echt Indiaas eten te ‘ervaren’. Uniek bij The Pepper Trail is ook wel de mogelijkheid om een bijpassend wijnarrangement te bestellen.
Voorgerecht
Als voorgerecht kregen wij een aantal kleine traditionele gerechten geserveerd. Op ons bord hadden wij Tandoori Potato, Pickled Chicken (gegrild in de Tandoor oven), Lamb Seekh Kabab (heerlijk pikant gehakt) en Chickpea Chaat (salade van kikkererwten). Daarbij nog een Tamarinde-dip en muntsaus. Wat was dat allemaal heerlijk! Mijn favoriet was absoluut de Pickled Chicken.
Hoofdgerecht
Voor het hoofdgerecht kregen wij Chicken Rezala, die we ook al in de keuken mochten proeven. Het is een heel milde curry met yoghurt en cashewpasta. Te lekker. Dit gerecht staat overigens niet op de kaart, maar je kunt er altijd naar vragen. Verder kregen wij Laal Maas (een lamscurry uit Rajasthan), Coconut Monk Fish Curry (curry met zeeduivel en kokos) en Apple Brinjal Massala (aubergine-curry met groene appel). Al dit lekkers werd geserveerd met Naan, Missi Roti en saffraanrijst.
Dessert
Als afsluiter kregen wij nog Gulab Jaamun, een soort kleine oliebol gedoopt in suikersiroop, en Mango Kulfi, vergelijkbaar met parfait en gemaakt van mango. De Gulab Jaamun is mierzoet, maar toch ook weer heel erg lekker. En de Mango Kulfi is romig en zacht van structuur, met een intense mango-smaak.
Chai N Masala
Na afloop kregen wij nog een goed gevulde goodiebag mee naar huis, met allemaal lekkere producten van Chai N Masala, een webshop voor tal van Indiase ingrediënten en producten. In de goodiebag zaten ook een aantal specerijen zoals Garam Masala (helaas al op dus die moet ik gaan bestellen), Chaat Masala én Dry Mango Powder (die ik in de yoghurtdip bij de Chicken Pakora gebruikte).
Wat een ervaring
Wat was het een ervaring! Ik heb zelden zó lekker gegeten. Ik wil dan ook The Pepper Trail en Paulami ontzettend bedanken voor de uitnodiging. Ik ben enorm dankbaar dat ik deel mocht nemen aan deze lunch. Uiteraard ook een dikke merci aan Chai N Masala voor al die lekkere goodies die wij mee naar huis kregen. En aan mijn fantastische collega-foodies voor de gezelligheid!
Overigens werkt Paulami ook samen met Chai N Masala om maaltijdpakketten samen te stellen zodat het voor iedereen, of je nu geen kookwonder bent of simpelweg geen tijd hebt, mogelijk wordt om een fantastische Indiase maaltijd op tafel te zetten.
Hier thuis waren ze trouwens minder blij, ze zouden dit namelijk ook héél graag eens mee willen maken (gewoon jaloers dus). En heb ik dus beloofd dat we een keer met z’n allen gaan eten bij The Pepper Trail. Jullie zien mij, mét aanhang, dus zeker terug.
xoxo
Nicole
Ilona
maart 13, 2019Dit klinkt allemaal héérlijk! Ik heb hem op mijn lijstje gezet want in mijn omgeving zit ook geen goede Indiër.
Nicole
maart 13, 2019Zo jammer, hè, hier is ook niets in de buurt. Maar hiervoor gaan we ook nog eens naar Rotterdam 🙂