All articles, Reviews, Tips

Vakantiefoto’s – digitaal laten of afdrukken?

Vakantiefoto's - digitaal of afdrukken?

Vakantiefoto’s – digitaal laten of afdrukken?

Wie kan het zich nog herinneren? Fototoestel met een rolletje, of zelfs zo’n wegwerpcamera. Tijdens je vakantie foto’s maken, maar niet teveel, want er kunnen maar zoveel foto’s op een rolletje. Bij terugkomst naar de fotograaf om de rolletjes te laten ontwikkelen en dan maar hopen dat de foto’s gelukt zijn. Oké, ik ben inderdaad al van een iets oudere generatie. Maar ik kijk zeker zonder weemoed terug op die tijd. Voor wie trouwens écht naar die tijd terugverlangt: wegwerpcamera’s zijn weer helemaal hip!

Digitaal tijdperk

In dit digitale tijdperk gaat het dan toch een stuk makkelijker. Met de komst van de digitale camera blijven we op vakantie maar foto’s schieten, tig foto’s van hetzelfde. Dan zit er vast een goed gelukte foto tussen. Eenmaal thuis alles overzetten op je pc.

Ook daar zit enorm ontwikkeling in, want ik kan me ook nog herinneren dat we met de kaartjes van jaren geleden probeerden om tussendoor foto’s op een harde schijf of laptop over te zetten omdat de kaart vol zat. Of op je toestel al door de foto’s wandelen om slechte foto’s maar te verwijderen om weer wat ruimte te creëren.

Honderden foto’s

Honderden, soms zelfs duizenden, foto’s schieten we nu tijdens een vakantie. Ik wil niet eens weten hoeveel bestanden ik momenteel op de pc én op externe harde schijven heb staan. Want naast een digitaal fototoestel gebruik ik ook steeds vaker mijn telefoon. En ook die staat helemaal vol.

Albums maken

Één ding is echter, nochtans bij mij, niet veranderd. Ik maak bijna nooit een album van al die foto’s. Ook al lieten we de foto’s van een rolletje afdrukken, ze bleven daarna in de envelop zitten. Dozen vol hebben we nog staan. De dozen zijn dan nu door digitale folders vervangen. Telkens neem ik me voor om van een vakantie ook een mooi album te maken. Dan kijk je toch vaker ook weer door je foto’s.

Nog steeds heb ik van onze kinderen géén papieren fotoalbum. Alles staat nog steeds op de schijf. Slechts van één vakantie heb ik een album laten drukken. Daarvoor was de stok achter de deur dat wij opa en oma, met wie wij een weekje naar Turkije waren geweest, een album hadden beloofd.

Sam, fotograaf in de dop

Sam, onze oudste, begint nu langzaam zelf foto’s te maken. Liefst van de natuur en van dieren. Met zijn verjaardagscentjes heeft hij een mooie kleine camera gekocht en die ging dit jaar dan voor het eerst mee op vakantie. Hij heeft al flink wat foto’s gemaakt en eenmaal thuis kwam al snel het verzoek: kunnen we die foto’s afdrukken? In plaats van enkel afdrukken, gingen we maar gelijk voor een fotoalbum.

Aanbieders

Er zijn op dit moment werkelijk ontzettend veel aanbieders om een fotoalbum bij af te drukken, zowel in Nederland als in België. Zo zijn er Albelli, CeWe, Pixum, Vistaprint, Fotoboeken.nl, Fotoalbum, Smartphoto en kun je ook bij diverse winkelketens tegenwoordig fotoalbums laten drukken, zoals bijvoorbeeld bij de Hema of het Kruidvat.

Makkelijk en snel

Wat ze allemaal gemeen hebben: je kunt heel makkelijk je fotoalbum samenstellen en binnen enkele dagen heb je het in huis. Waarom maak ik dan niet vaker een album? Goede vraag. Ik blijf het voor me uitschuiven, en dat zit met name in de tijdrovende taak om de leukste kiekjes uit te zoeken.

Zelf gemaakt

Omdat het zo makkelijk gaat, én omdat hij hier zo fier als een pauw door werd, maakte zoonlief het album (bijna) zelf. Wij kozen voor een A4 hardcover. Handig formaat voor in de boekenkast en door de hardcover ook wat slijtvaster in die kinderhandjes (hoop ik).

Het maken van een fotoalbum is heel makkelijk

Met een beetje hulp bij het uitzoeken van de beste foto’s en het aanmaken van een account hadden we in no time een prachtig album in elkaar gedraaid. Sam is apetrots dat hij een eigen fotoboek heeft en nu ook aan zijn vriendjes de mooie vakantiefoto’s kan laten zien. Nu moet ik mezelf nog eens aan de schone taak zetten om eens wat fotoalbums te maken. Van vakanties, de levensfases van de jongens, de….

Sam is helemaal blij met zijn eigen fotoalbum

Maken jullie fotoalbums of blijft alles digitaal staan?

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen. Zie de disclaimer voor meer informatie.

Geef een reactie