Persoonlijk, All articles, Reviews, Tips

Bij ons gaan de luiken dicht – meer dan alleen slapen in het donker

Bij ons gaan de luiken dicht - een blog over het gemak van rolluiken

Bij ons gaan de luiken dicht

Bij ons gaan de luiken dicht, zowel letterlijk als figuurlijk. Want als wij gaan slapen gaan bij ons de rolluiken naar beneden. Heerlijk slapen in het donker. Sinds wij in België wonen hebben wij de luxe dat we overal rolluiken hebben, waardoor we de slaapkamers echt donker kunnen maken.

Te licht

Als het te licht is in de kamer kan ik ook bijna niet slapen. Dat was vroeger al zo en ik heb daar nooit in de zomermaanden aan kunnen wennen. Laat in slaap vallen en extreem vroeg wakker worden. Onze oudste heeft dat ook, ook voor hem moet de kamer pikkedonker zijn. Zelfs licht dat onder de deur doorkomt kan te veel zijn. Rolluiken zijn voor ons echt de uitkomst.

Zonwering

Een ander belangrijk voordeel van rolluiken, zeker in de hitte van deze week, is de functie van zonwering. Want door de luiken overdag naar beneden te laten houden we de zon van de ramen weg en warmt het binnen veel minder op. Rolluiken aan de buitenkant dragen echt enorm bij aan de isolatie en daar zijn wij maar al te blij mee.

Meer isolatie

Voor meer isolatie hebben we de afgelopen jaren ook andere maatregelen getroffen. Zo hebben we een aantal jaar geleden al de spouwmuren met een speciaal materiaal op laten vullen. Ook de zolder en het dak hebben we aangepakt, want bij een oud huis heb je daar vaak nog helemaal geen isolatie. Dat was bij ons dus het geval, want hier keek je zo tegen de dakpannen aan.

Nieuwe ramen en kozijnen

Alles hebben we in fases gedaan, want het zijn behoorlijke investeringen. Maar hier zullen we de komende (tientallen) jaren profijt van hebben, zeker ook op het gebied van energiebesparing. In dat kader hebben we afgelopen jaar zonnepanelen laten plaatsen en dit jaar de grootste investering gedaan: overal nieuwe ramen en kozijnen. Het verschil in warmte beheersen, energiebesparing én geluidsisolatie was onmiddellijk voelbaar.

Ook nieuwe rolluiken

Met de nieuwe ramen en kozijnen konden de oude rolluiken natuurlijk niet blijven zitten. Dus ook die kregen een ‘upgrade’. Een deel van de oude kozijnen konden we al via een schakelaar bedienen, maar een deel was ook nog ouderwets met een katrol (en in de keuken zelfs nog met een draaistang). De nieuwe rolluiken zijn van Somfy en worden nu zelfs draadloos bestuurd.

Draadloos

De schakelaars zijn helemaal draadloos. De ontvanger wordt bij het rolluik ingebouwd en de schakelaar kun je dus ophangen waar je maar wil. De exacte plaats voor de schakelaars is bij ons nog in discussie, dus liggen die nog op de vensterbank of op de kast (en nog steeds in
het plastic hoesje, haha). Maar wat een gemak is dat nu zeg.

App

En nog meer gemak: we kunnen de rolluiken nu zelfs middels een app via de gsm aansturen. Helemaal handig, want nu kunnen we
ze ook open- of dichtdoen als we weg zijn. Sterker nog: we kunnen zelfs de tijden per dag inprogrammeren. Die optie gebruiken we nu wel niet, maar een paar weken geleden bleek dat manlief dat wel al wat had getest.

Eigen leven

Op ons slaapkamerraam staat in principe de hele dag de zon. Daarom doen we daar het rolluik meestal maar een klein stukje open, zodat het niet te warm wordt daar. Zo ook op een dag een aantal weken geleden. Toen ik thuiskwam was het rolluik ineens helemaal open. Ik dacht eerst nog dat ik het niet helemaal goed had gedaan in de ochtend. Maar de week later gebeurde hetzelfde weer. Ben ik nu gek? Of waren de rolluiken nu een eigen leven aan het leiden??

Geprogrammeerd

Ineens bedacht ik dat het weleens geprogrammeerd zou kunnen zijn, want het was wel heel toevallig dat het exact een week later was. Toen manlief thuiskwam vroeg ik hem er eens naar. Die was zich eerst van geen kwaad bewust, maar toen schoot hem toch te binnen dat hij wat had geprobeerd met de app. Hij zou het onmiddellijk uitzetten. Maar ik was dus niet gek en de rolluiken waren geen eigen leven gaan leiden.

Foutje

Dat uitzetten was jammer genoeg ook niet meteen goed gegaan. Want wéér exact een week later, op een dag dat we niet vroeg op hoefden te staan, gingen de rolluiken om stipt 07.00 uur wederom automatisch open. Terwijl ik toch al wakker was en de jongste er wel gewoon
doorheen sliep, werd de oudste dus wel wakker hierdoor (want: licht!). Toen we papa hiermee confronteerden was het alleen: oeps, foutje. Dus zo’n middels een app bestuurbare rolluiken zijn ook perfect om familieleden te pesten of zelfs de stuipen op het lijf te jagen.

Koel houden

De nieuwe rolluiken helpen nu ook nog beter om het binnen koel te houden. De lamellen zijn gemaakt van kunststof en ook aan de
buitenkant helemaal wit. Dat weerkaatst het zonlicht en zo komt er minder warmte direct op het raam. Onze oude luiken waren van metaal én donkerbruin. We merken ook hier een duidelijk verschil. Samen met alle andere maatregelen houden de rolluiken het een pak koeler in huis.

Gemak dient de mens

We zijn echt blij met alle maatregelen die we tot nu toe hebben getroffen. We zien al een forse energie- en ook kostenbesparing en dat zal op zeer redelijke termijn de investering terugbetalen. En het is misschien bijzaak, maar ben ook echt super blij met de bestuur- en programmeerbare rolluiken. Gemak dient nu eenmaal de mens.

Nog meer gemak

Ik kende Somfy vooral van de reclames, jaren geleden al, met hun geautomatiseerde zonwering. Dan droomde ik er altijd van om dat ook ooit te hebben. En nu hebben we dat gewoon! Maar wat ik niet wist, is dat ze nog veel meer hebben. Je kunt met hun producten bijvoorbeeld ook je hele verlichting en andere apparatuur in huis besturen. Dat is een volgende stap, voor nog meer gemak in huis. Maar ook je huis beveiligen, met o.a. IP camera’s, is mogelijk. Persoonlijk zou ik dat ook wel erg fijn vinden, alleen manlief vindt dat nog wat overdreven. Work in progress, zullen we maar zeggen…

xoxo

Nicole

 

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen. Lees meer over samenwerkingen in de disclaimer.

Geef een reactie